Fogorvosi rendelő, Békéscsabán, ingyenes állapotfelmérés! Ma Dezső névnap van. Nyitó oldal: www.kerekesdental.huNyitó oldal   Fogorvosi rendelő nyitva tartás, fogorvos rendelési idő, BékéscsabaKapcsolat, nyitva tartás   honlap térkép, sitemapHonlap térkép   
 
 Vissza a nyitó oldalra: Fogorvos, fogászati rendelő, Békéscsaba és környéke
    Magyarország, 5600 Békéscsaba, Lencsési út 26. Cím: 5600 Békéscsaba, Lencsési út 26.   Fogorvosi rendelő: részletes térképTérkép    
Rendelő: +36-66-457-199    Mobil: +36-70-365-1-375   


Keresés      


Vissza: http://kerekesdental.hu/
   // www.kerekesdental.hu / Szolgáltatások / Fogtömés / Amalgám tömés

Amalgám tömés

Nincs még egy, a fogászatban használatos anyag, amely annyi vitát váltott volna ki, mint az amalgám.

Az amalgámot megjelenése óta számos kutató támadta, azonban a mai napig nem készült hozzá hasonlóan tartós anyag.

Féljünk-e az amalgám tömésektől?

Az amalgámból készült tömések megbízhatóak és nem jelentenek veszélyt a beteg számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Fogorvosok Világszövetsége (FDI) állásfoglalása szerint egyetlen vizsgálat sem bizonyította az amalgám káros voltát, eltekintve a helyi allergiás reakcióktól.

Az amalgám tömésekből valóban szabadul fel higany, de ez csak a tömés beillesztését, eltávolítását vagy cseréjét követő időszakban észlelhető, az amalgám megszilárdulását követően semmilyen problémát nem okoz. Egy fogtömés nem tartalmaz olyan mennyiségű higanyt, amely mérgezést okozhatna.

Az amalgám tömés

Az amalgámból készült tömések tartósak és gazdaságosak. Hátrányuk, hogy nem fogszínűek, ezért használatuk csak a nem látható helyeken (rágófogak) javasolt.

Annak ellenére, hogy a fogászati tömőanyagok kutatása terén igen jelentős előrelépések történtek, nincs még egy olyan tömőanyag, amely olyan tartós lenne, mint az amalgám. Élettartamban felülmúlja a modern esztétikus töméseket, és ezüst tartalmai miatt az alászuvasodási folyamat is lassabb, mint a fogszínű tömések esetében.

Előnye továbbá, hogy különösen nagy tömések is készíthetők vele, amik kevés megmaradt foganyag esetén is megbízhatóak, így mély szuvasodásokat is biztonsággal el lehet látni amalgámmal, míg extra nagy üregekbe a fehér tömőanyag bizonyos esetekben már nem alkalmazható. Természetesen igény esetén ilyen esetekben is tudunk esztétikus alternatívát ajánlani: fényre kötő tömés helyett inlay vagy onlay elkészítését javasoljuk.

Régi amalgám tömések cseréje

Jól funkcionáló, esztétikailag nem zavaró amalgámtömés cseréjét önmagában nem indítványozzuk, de kérésre természetesen kicseréljük.

 

 


Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://kerekesdental.hu/Amalgam-tomes-177/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://kerekesdental.hu/doc177/
 
 

Ugrás az oldal tetejére | www.kerekesdental.hu fogorvosi szakrendelő nyitó oldala | Honlap térkép, sitemap